Okidoki overlijdt aan septische shock (2024)

Okidoki overlijdt aan septische shock (1)

Okidoki overlijdt aan septische shock (2)Het verhaal Okidoki (v. Jodokus) is over en uit. Hetwereldberoemde springpaard datmet Albert Zoer grandioze resultaten neerzette, is gisteravond plotseling overleden. Okidoki werd geveld door een septische shock, veroorzaakt door een bacterie in de bloedbaan.

Door Redactie Horses.nl

Okidoki werdbegin ditjaar verkocht aan de Argentijn Jose Larocca, die er maar kort van kon genieten. In juni liep de KWPN’er tijdens het internationale concours in Cannes een peesblessure op, waaraan hij geopereerd werd. De operatie slaagde en Okidoki herstelde naar wens. Hij kreeg nog medicatie. Gisteravond ontstonden er complicaties en werd Okidoki naar de ”Bern Clinic” gebracht. Alle inspanningen van de veterinairen werden niet beloond: hij overleed aan een septische shock.

Septische shock ontstaat meestal doordat bacteriën de bloedstroom binnenkomen, In een enkel geval ontstaat de shock door schimmels of virussen Deze organismen worden door het bloed naar andere organen verspreid. De bacteriën kunnen onder meer afkomstig zijn van een tevoren bestaande infectie in het lichaam, door een wond, door een chirurgische ingreep die werd uitgevoerd zonder voldoende sterilisatie, door het inbrengen van een katheter of door een injectie met bloed of een andere vloeistof.

Zodra de bacteriën in de bloedstroom zijn binnengekomen, veroorzaken de gifstoffen die ze uitscheiden, beschadigingen van de weefsels. Daardoor daalt de bloeddruk en kunnen de organen niet langer goed functioneren.

Okidoki was een echte persoonlijkheid in de springwereld en geliefd bij mensen over de hele wereld, maar bovenal bij zijn huidige eigenaar José Larocca en zijn voormalig eigenaar en ruiter Albert Zoer.

Zoer en Okidoki hadden een belangrijk aandeel in het goud voor Nederland op de Wereldruiterspelen in 2006 én op de Europese Kampioenschappen in 2007. Vorig jaar op het EK in Windsor won Zoer nog brons met met Okidoki. Larocca kocht Okidoki begin dit jaar om zich te kwalificeren voor de Wereldruiterspelen (WEG), die dit jaar in Kentucky worden gehouden.

Bron: Horses.nl / De Paardenkrant

Bekijk hier de videoreportage die RTV Drenthe begin dit jaar maakte van het afscheid van Okidoki van Stal Zoer.

Verwante artikelen:
Okidoki verkocht
Okidoki succesvol met nieuwe eigenaar
Zware blessure voor Okidoki

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (3)Nikay van Duren

    21 juli 2010 om 18:16

    een paard wat zoveel gedaan heeft voor de sport!! en dan dit.. geen woorden voor.. albert sterkte

  • 21 juli 2010 om 18:24

    vreselijk verdrietig!
    Sinds het grote geld eraan te pas kwam, is het voor OkiDoki hard achteruit gegaan…
    gaat het dan alleen maar om het geld?
    In ieder geval diep respect voor dit paard & wat hij voor de mens heeft betekend & de Nederlandse paardensport!

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (5)Roy

    21 juli 2010 om 18:42

    Zoveelste verhaal waarbij het na een verkoop niet goed afloopt met een paard! Niet dat ik denk dat het door de nieuwe eigenaar komt! Maar hoe vaak gebeurt dit! Zo sneu en zielig!

    sterkte voor de betrokkenen

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (6)Bianca

    21 juli 2010 om 18:49

    En wie heeft er schuld is hier de vraag. Is oki slecht verzorgd op medisch gebied of is hij geveild door een bacterie na of tijdens de operatie aan zijn pees waar hij al langere tijd mee sukkelde. Dit is dan ook allemaal nog de vraag. Een paard krijgt dit niet zomaar.

    Zonde van Okidoki en zonde voor de paardensport

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (7)paardje

    21 juli 2010 om 19:12

    Wat een vreselijk nieuws! Alle betrokkenen veel sterkte.

    (en wat betreft de speculaties van slechte medische zorg: dat kan ik met niet voorstellen als je zo’n goed paard koopt (voor zulke bedragen) zoek je toch de allerbeste artsen bij een blessure? )

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (8)Bianca

    Dat is geen speculatie in mijn reactie. Misschien wel in bovenstaand verhaal. Het zijn mogelijkheden. Van iets anders kan hij het niet krijgen. Dus ik ben benieuwd.

    Het is zo’n zonde. In wens iedereen veel sterkte

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (9)alissa

    21 juli 2010 om 19:25

    Albert en alle betrokkenen, heel veel sterkte.
    We leven mee.

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (10)Gea

    21 juli 2010 om 20:06

    Wat triest, wij genoten van dat paard, bedankt Okidoki, voor al je mooie maar ook trieste momenten, rust nu maar uit tussen de andere paarden.

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (11)Carina

    21 juli 2010 om 21:05

    Okidoki had een beter einde/afscheid verdient. Met zo’n zware blessure, en zijn leeftijd was het duidelijk dat hij niet meer op een hoog internationaal niveau zou kunnen schitteren. Hij zal wel goed zijn verzekerd zijn en met zijn blessure dood meer waarde hebben dan levend… Dan is het geen raadsel meer hoe een bacterie in zijn bloedbaan terecht is gekomen.

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (12)tamara

    21 juli 2010 om 22:31

    Oki we zullen je missen. Bedankt voor alle geweldige momenten,we hebben van je genoten,
    zonde dat zo’n paard zo aan zijn einde komt.

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (13)Anita

    21 juli 2010 om 22:32

    Jongens, jongens, wat triest. Als je een toppaard hebt durf je het soms niet eens meer te verkopen. Triest

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (14)horses

    21 juli 2010 om 22:37

    @ Carina; Een beter afcheid heeft hij zeket verdient maar de rest van je reactie vindt ik zeer misplaatst!!

    Okidoki, je was geweldig, onze held!!
    Bedankt, we hebben van je genoten..
    Rust zacht!

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (15)Thijs Haaksbergen

    22 juli 2010 om 00:33

    @ carina !! T spreekwoord luidt !!!! ZOALS DE WAARD IS ZO VERTROUWD HIJ ZIJN GASTEN . wat een giga domme redenatie sorry dit gebeurt niet elke dag en denk je nou werkelijk dat ze een paard zoals OKI op zo,n manier wegruimen .Al wat mogelijk is hebben ze in dit geval geprobeerd maar zelfs met een paar miljoen krijg je een bacterie niet uit t bloed . R.I.P OKIDOKI .

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (16)Belg

    22 juli 2010 om 00:49

    Het is gewoon heel verdrietig wat er nu gebeurd is. Heel veel sterkte voor Stal Zoer! Okidoki was het toppaard van Nederland!

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (17)steven

    22 juli 2010 om 07:38

    he mensen niet zo afgeven op carina aub.
    Wat is een ruin waard op het moment dat je ziet dat een peesblessure niet meer goed komt ??? Hoe kan je dan nog iets van je investering redden ??? Het klinkt hard maar het is niet onlogisch.

    Ik zeg niet dat men okidoki met opzet het hoekje om geholpen heeft (al is ook dit niet onmogelijk) maar dit kwam zeker goed uit voor de eigenaar en de moeilijke beslissingen die men heeft moeten nemen werden een stuk makkelijker.

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (18)sylvia

    22 juli 2010 om 09:14

    we gaan je missen bedankt ! (L)

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (19)Karin

    22 juli 2010 om 09:49

    Arme Okidoki, dat jou dit nu net moet overkomen. Je was en blijft een geweldig paard!!!!!!!! een waar springkanon!!!!
    Een aderlating voor de springsport.
    Zonde, weer dat verdomde geld wat belangrijker is. Bedankt voor alle mooie momenten en rust zacht lieve okidoki!!!!

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (20)fan van Oki

    22 juli 2010 om 11:05

    Lieve Oki, je hebt voor geweldige tijden en prestaties gezorgd. Genoten heb ik altijd weer van je. Soms zo driftig en een spring in ’t veld, maar in de ring ging je er altijd voor! Bedankt fantastisch paard. We zullen je blijven herinneren als een ware held voor de Nederlandse springsport. RIP

    Iedereen, die een fan is/was van Oki, heel veel sterkte, met name voor Arend en Albert, de fokker, fam. Larocca en alle andere betrokkenen.

    PS de kliniek in Bern is een van de beste van de wereld. En fam. Larocca heeft al het mogelijke gedaan voor Oki, dus iedereen die niet van de hoed en de rand weet graag een beetje dimmen…. Een peesblessure had ook Albert kunnen overkomen, kijk maar naar Angelique Hoorn met O’Brien. Niemand, de echte paardenliefhebber, wil dit met je paard, of je het paard nu voor een paar miljoen of voor een paar euro’s koopt, of je nu internationaal of B springt.

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (21)annemarie

    22 juli 2010 om 13:40

    echt waar is het nou echt nodig om negatief te reageren op dingen waar je niet van weet hoe het verhaal echt in elkaar steekt. Ga er nou maar van uit dat die mensen er alles aan hebben gedaan wat ze kunnen. Het is zo al erg genoeg voor iedereen die bij okidoki betrokken was

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (22)Yvonne List

    22 juli 2010 om 15:36

    Wat is dit een diep triest bericht; ik ben erg onder de indruk. Niet alleen vanwege zijn dood maar ook vanwege de erg korte periode dat zijn nieuwe eigenaar van hem heeft kunnen genieten. Voor Albert Zoer moet dit ook een ontzettende klap zijn.
    Van een trouwe viervoeter afscheid nemen, valt altijd heel zwaar.
    Ik wens iedere betrokkene heel veel sterkte toe dit verlies te verwerken.

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (23)leering

    22 juli 2010 om 16:28

    zelf heb ik jaren als chroom mogen werken op zeer hoog aanstaande springstallen. ik heb hier ook gerust een hoop meegemaakt maar mijn persoonlijke mening over okidoki: dit paard had nooit verkocht mogen worden voor de NL sprinsport.
    en dan verkopen we het voor veel geld aan een onervaren ruiter die dus met veel geld de top wil halen. een top paard met een onervaren ruiter brengt geen goud. dit paard is de dupe van het geld wat dhr zoer wilde binnenhalen. hij heeft geld genoeg, maar zoals bij zovelen, dit soort mensen heeft nooit genoeg. hier is gehandeld om geld en niet gedacht aan het paard.
    ik vind het vreselijk voor okidoki en vind het tevens een drama voor de springsport. het zet mij weer aan het denken wat wij mensen een dier aan doen, denken jullie hier eens over mee.

    groet
    Amsterdam

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (24)Inge

    22 juli 2010 om 16:31

    Wat een schok!

    Het is toch niet te geloven hoe sommige mensen hierop reageren, dat het met opzet zou gebeuren! tsss…

    Nou het is een heel ander voorbeeld, maar mijn opa is kort geleden overleden, hij is ziek geweest en heeft daarbij een bacteriële infectie bij opgelopen, krijg die maar es uit je lichaam! Dat geldt voor een dier netzo!

    Denk je nou echt dat een nieuwe eigenaar dit heeft gewild!??!! zoveel geld geinvesteerd! Vast niet!

    wat kan de paardenwereld een verschrikkelijk wereldje zijn!

    Iedereen veel sterkte!
    R.I.P Oki

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (25)yvanka

    22 juli 2010 om 16:41

    ik vind het heel erg voor albert zoer en ook heel erg voor okidoki zelf wat een schok zeg heel erg!!

    waarom heeft hij okidoki verkocht? mischien als hij het niet had gedaan was dit mischien nooit gebeurt!!
    maar hij kan er niks aan doen

    heel veel sterkte albert!!

    gr yvanka

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (26)Monique

    22 juli 2010 om 16:55

    @ Carina en de rest die haar reactie negatief vindt:
    Check dit artikel over ‘horse murders’ : http://en.wikipedia.org/wiki/Horse_murders

    Het ombrengen van paarden voor verzekeringsgeld gebeurd vaker dan we denken. Zo betaalde een Amerikaanse top spring ruiter Lindemann een hitman 35.000 dollar om zijn paard te electrocuteren zodat hij 250.000 in verzekeringsgeld kon claimen, en hij is echt niet de enige. In het boek ‘Hot Blood’ vertelt die hitman hoe hij tientallen paarden kon ombrengen zonder dat iemand achter kwam bij de autopsie, echt gruwelijk.

    Niet gezegd dat dat hier ook gebeurd is, maar sommige mensen kunnen blijkbaar slecht met -financiele-teleurstellingen omgaan en zoeken dan minder frisse alternatieven.

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (27)Saskia

    22 juli 2010 om 17:08

    ik hoorde gisteravond van het radiobericht en las vanmorgen het stuk in de Volkskrant en nu hier weer… iedere keer krijg ik een brok in mijn keel en kippenvel.. wat een gemis en verdriet .. Okidoki vaarwel…

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (28)Iris

    23 juli 2010 om 13:35

    Rust zacht. lieve okidokie. Sterkte voor Albert en degenen die van hem genoten hebben,

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (29)Karin

    23 juli 2010 om 15:23

    Was die peesblessure niet ontstaan doordat de nieuwe eigenaar met het paard midden in een hindernis was gesprongen? Er staat me zoiets van bij.
    In ieder geval had Okidoki zonder dat voorval niet geopereerd hoeven te worden, met -naar nu blijkt- alle gevolgen vandien.

    Zonde, zonde, zonde!
    En voor Albert Zoer echt vreselijk natuurlijk. Voortaan zal hij de lat voor potentiële kopers voor zijn paarden wel iets hoger leggen, denk ik.

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (30)zoe

    23 juli 2010 om 21:35

    ik krijg er de kriebels van
    en kippevel ook

    veel sterkte aan degenen die Okidoki gekent hebben

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (31)dirk

    24 juli 2010 om 10:55

    Wat Carina zegt gebeurd vaker dan jullie denken…….

    Ik weet het niet ik was er niet bij.

    Zeer jammer voor dit toppaard.
    Sterkte voor de betrokkenen.

  • Okidoki overlijdt aan septische shock (32)gre huizer

    27 juli 2010 om 18:25

    las de krant met mijn dochter die okidoki nog heeft verzorgd bij albert zoer.
    nou de rillingen gingen over onze rug.
    heel veel sterkte gewenst zeker voor albert die oki zo lang heeft gehad en bereden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Okidoki overlijdt aan septische shock (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5668

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.