Okidoki - Paarden-encyclopedie (2024)

Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Uit Bokt

Okidoki
Springen
Geboren:16 april 1996
Overleden:21 juli 2010
Sexe:ruin
Kleur:bruin
Stokmaat:1,68 meter
Ras:KWPN
Ruiter:Albert Zoer, José Larocca
Website:http://www.azoer.nl


Okidoki is een topspringpaard dat onder Albert Zoer succes na succes boekte. Begin 2010 werd Okidoki op het hoogtepunt van zijn carrière voor een recordbedrag verkocht aan José Larocca.

Inhoud

  • 1 Afstamming en signalement
  • 2 Carrière
  • 3 Behaalde resultaten
  • 4 Citaten
  • 5 Foto’s
  • 6 Bronnen, referenties en/of voetnoten

Afstamming en signalement

Okidoki is een bruine KWPN-ruin geboren op 16 april 1996. Hij had een stokmaat van 1,68 meter. Okidoki is overleden op 21 juli 2010

De vader van Okidoki is Jodokus (G.Ramiro Z x Abgar)

De moeder van Okidoki is Kentucky (Topas x Rocord) [1]

Afstamming van Okidoki (Oliver)
Okidoki (Oliver)JodocusRamiro Z (pref)Raimond
Valine (Coralle Z)
Zyminka (keur, pref, prest)Abgar XX
Viola B
Kentucky (sport (spr), ster)TopasMarco Polo
Viola B
FannyRecord
Rieka

Carrière

Okidoki werd geboren met de naam Oliver, gefokt door de heer Boonstra te Oudehaske (Fr.). Okidoki was niet het resultaat van een strikt uitgestippeld plan: de merrie Kentucky zou eigenlijk gust blijven, maar mocht dat jaar uiteindelijk toch voor half geld onder de niet-goedgekeurde hengst Jodokus. Okidoki is tot driejarige leeftijd bij de de heer Boonstra gebleven. Hier is hij ook gecastreerd en bereden. Daarna is hij verkocht aan Arjen Vos te Dwingeloo, wie hem verkocht heeft aan Arend Zoer nadat hij het paard één keer had zien springen. Niet op het papier van het paard: maar op zijn vermogen.

Albert Zoer is met Okidoki in het L begonnen toen de ruin vier jaar oud was. Het eerste oefenparcours wat Albert met hem sprong was de ruin nog wat kijkerig en zoekerig, maar daarna begon het goed te gaan. Als vier- en vijfjarige is de ruin niet veel belast omdat hij eigenlijk al kón springen. Daarna is het snel bergopwaarts gegaan met zijn carrière, hij gold in het seizoen 2006 als één van de beste springpaarden ter wereld met onder andere een gouden medaille op de Wereldruiterspelen in Aken. Er is zelfs een kleine rel in de paardenwereld geweest toen Okidoki in dit jaar niet werd genomineerd voor 'paard van het jaar'. [2]

Eind 2006 werd voor Okidoki twee keer vier miljoen Euro geboden. En ook in november 2007 is er verschillende malen een zeer hoog bod uitgebracht op Okidoki (tot 5 miljoen euro), maar Zoer heeft aangegeven het paard niet te verkopen, zodat het voor de Nederlandse springsport behouden blijft. [3] Op 25 november 2007 werd bekend dat Sjef Janssen, Albert Winninghoff en Wim Zegwaard een deal hebben gesloten met stal Zoer, waarin overeengekomen is dat stal Zoer Okidoki niet zal verkopen vóór 1 september 2008. Met andere woorden: Okidoki blijft onder het zadel van Albert Zoer tot en met de Olympische Spelen van 2008. In ruil hiervoor ontvangt stal Zoer een bedrag van € 200.000,-. [4]

Op 19 juni 2008 raakte Okidoki geblesseerd toen hij met zijn neus klem kwam te zitten tussen de tralies van zijn box. Twee tanden kwamen los te zitten en een stuk van zijn kaakbreen brak. [5]. De blessure bleek relatief licht: het paard werd succesvol geopereerd en kreeg een beugel aangemeten. Zijn herstel verliep voorspoedig en op het CHIO in Aken kwam het paard al weer succesvol aan de start. [6]In januari 2010 werd Okidoki verkocht aan José Larocca.

Op 21 juli 2010 kwam aan het leven van Okidoki een eind. In juni 2010 kwam hij na een sprong tijdens een wedstrijd in Cannes verkeerd terecht gekomen. Als gevolg van dit ongeluk is hij geopereerd aan de opgelopen peesblessure. De dag na zijn operatie traden er onverwacht complicaties van op. Hierdoor is hij in een soort shock geraakt en uiteindelijk overleden.

Behaalde resultaten

  • 2005, winnaar Grand Prix van de Linköping Horse Show in Zweden
  • 2005, winnaar wereldbeker Concours Hippique in Italië
  • 2005, Grote Prijs van Verona
  • 2006, aanvoerder van de Rabo Ranking voor springpaarden
  • 2006, teamgoud op de wereldruiterspelen
  • 2007, tweede plaats Gold Cup [7]
  • 2007, teamgoud op het EK en individueel 4e [8]
  • 2007, verkozen tot paard van het jaar door het KWPN
  • 2009, winnaar wereldbeker concours Bordeaux

Citaten

Albert Zoer over Okidoki:

  • "Hij is een echte krachtpatser die altijd voor je wil werken"
  • "Oki is een topper door zijn voorzichtigheid en zijn vermogen en vooral door zijn wil om onder alle omstandigheden mee te werken. Hij wil altijd foutloos aan de andere kant komen, raakt absoluut de balken niet graag aan. Ik zal het afkloppen, maar hij heeft nooit echt gestopt – hij is geweldig braaf. Wel erg sensibel trouwens, maar ik kan er fijn mee overweg, hij spreekt me aan. "

Foto’s

  • Okidoki
  • Albert Zoer en Okidoki

  • Okidoki

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Overgenomen van ""

Okidoki - Paarden-encyclopedie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5678

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.